Tuesday, September 15, 2009

Yliopisto tilana

Haluan keskittyä tässä blogissa nimenomaan Tampereen yliopiston opiskelijoiden opiskelun ja olemisen parantamiseen. Siinä onkin työtä. Aloitetaan kaikkein konkreettisemmasta: yliopistosta opiskeluympäristönä.

- Tampereen yliopisto on täynnä lukkoja. Siellä on vaikea liikkua.

- Kuinka muuten voisi ollakaan? Tällaisiahan yliopistot ovat.

- Näin ei toki ole kaikissa yliopistoissa. Esimerkiksi Kanadassa vieraillessani McMaster yliopiston keskeinen tila, student center oli auki läpi yön. Samoin Tampereen yliopistossa voisi olla opiskelijoille yhteinen tila, jossa opiskelijat vosivat vaihtaa mielipiteitään, keskustella ja tutustua toisiinsa. Ainejärjestötila Pinni A:ssa toimiikin tämäntyyppisenä paikkana. Kuitenkin se on pieni tila, kun sitä vertaa siihen, miten ulkomaisissa yliopistoissa koko yliopisto on opiskelijoiden käytössä. Kanadassa Kampus alue loi paljon kiinteämmän opiskeluympäristön muutenkin, mutta mikään ei estä soveltamasta tätä hyvää ideaa Tampereella.

En vaadi, että Tampereen yliopiston Päätalo olisi opiskelijoiden käytössä läpi yön. Huomioin vain, että se voisi olla auki pidempään ja että kirjasto voisi olla auki huomattavasti pidempään. Tämä vaatisi tietysti lisää henkilökuntaa ja resursseja myös kirjastolle. On hienoa, että ATK-luokkiin pääsee milloin vain. Kiitosta voi antaa silloin kun se on ansaittu. Yliopiston haltuun otto tilana tarkoittaa toki paljon muutakin kuin sitä, että se olisi auki pidempään.

Yliopiston kampus voisi olla huomattavasti viihtyisämpi. Viherkasveja, oleskelutiloja, vaikkapa meditaatio ja rentoutushuone olisivat omiaan yliopistolla.

No comments:

Post a Comment