Wednesday, October 21, 2009

Mitä tapahtuu opintotuelle?

Tänään Yleisradio uutisoi seuraavaa:

"Opintotuen uudistamista pohtivan työryhmän tehtävänä on keksiä keinot, joiden avulla opiskelijat saadaan nykyistä nopeammin kouluista työelämään."

"Myös opintojen edistymistä halutaan seurata nykyistä tarkemmin. Rantalan mukaan työryhmä on pohtinut, pitäisikö opintotuen saamiseen vaadittavien opintosuoritusten määrää korottaa.

- Olemme miettineet paljon sitä, ovatko nämä vaatimukset kohdallaan. Tällä hetkellä opiskelijalta vaaditaan 4,8 suoritettua opintopistettä per tukikuukausi, mikä ei ole ihan samalla viivalla opiskelun tavoiteaikojen kanssa, Rantala sanoo."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/10/opintotukeen_kaavaillaan_merkittavia_uudistuksia_1095996.html?o

Yllä on esitetty vinoutuneita yliopistopoliittisia näkökantoja. Ne voidaan vielä oikaista. Valtiosihteeri Rantala "pohtii", väittää Yle. Verbi "pohtia" tarkoittaa harkittua, ajatuksen kanssa hidasta mietintää monelta eri kantilta. Pohdinta ei ole nopea tai dynaaminen prosessi. Sen sijaan Rantala ja "työryhmä" ajavat nopeasti linjaa, joka vaikuttaa huonontavasti paitsi opiskelijoiden stressitasoon ja oppimiseen myös koko suomalaisen sivistyksen laatuun. Tieto ei ole informaatiota. Se ei siirry bittivirrassa, vaan vaatii ajattelua. Nopean informaation pinnallinen omaksuminen ei paranna työsuoritusta tai tulosta. "Työryhmän" motiivi on nopeuttaa opintoja. Motiivi on väärä, ja ajattelematon.

Hyvä idea sen sijaan on se, että opintotukea jaetaan eri summia opiskelun eri vaiheissa. Valitettavasti se on ainoita hyviä ideoita, joita työryhmä on keksinyt.

"Opintotukityöryhmän puheenjohtaja Marcus Rantala lupaa kuitenkin, että itse opintorahaa ei olla ajamassa alas." Puheenjohtaja "lupaa". Rantalan retoriikka on ylimielistä: luvataan, että ei tapeta, mutta mahdollisesti kidutetaan hengiltä. Luultavasti "pohtimisella" tarkoitetaankin Ylen artikkelissa verbin "pohtia" toista vanhaa merkitystä, nimittäin "puhdistamista". Tiedostava opiskelija ei anna nopean suoriutumisen vaateelle periksi, vaan pyrkii vaikuttamaan päinvastiseen: opintotuen nousuun ja opintoaikojen pidentymiseen.

Yliopiston on taisteltava putkitutkintojen kulttuuria vastaan urheasti. Pyörä pyörii jo nyt niin nopeaa, etteivät oravatkaan pysy siinä mukana. Hidastetaan. Annetaan nuorten opiskelijoiden ajatella ja elää.

No comments:

Post a Comment